Ne kadar herkes teknik analiz öğrenmeye çalışsa da bence trade hayatında bilmeniz gereken en elzem konu psikoloji yönetimidir. Mükemmel bir trader olabilirsiniz, analizleriniz sürekli gerçekleşebilir fakat psikolojinizi yönetemezseniz maksimum faydayı almanız imkansızlaşır. ++
Psikoloji yönetimi için bir çok taktik,video ve kitap bulunmakta ben bu floodda size çoğunu harmanlayıp vermeye çalışacağım. ++
Psikoloji bir trader için her şeydir... Eğer psikolojiniz çok kötüyse yanlış kararlar verirsiniz , çok iyiyse de aşırı özgüvenle yine yanlış kararlar verebilirsiniz bu yüzden kendi adıma konuşmam gerekirse duygularım çok yoğun olduğu günler trade atmamayı tercih ediyorum. ++
Bu durumda psikolojinizi sabit tutmanız gerekiyor bunun için neler yapmalısınız ; öncelikle sizi uyutmayacak işlemlerden uzak durmalısınız her zaman işler beklediğimiz gibi gitmeyebilir, işler sarpa sardığında psikolojik olarak zora giriyorsanız bir yerde yanlışınız vardır.++
Önceliğiniz zararı kabul etmek olmalı, bir işlemi planladığınızda yapacağınız zararı hesaplayıp bunu kabullenebiliyorsanız o işlem sizin için okeydir fakat bu zarar başıma gelirse ben ölürüm, biterim, mahvolurum diyorsanız o işleme girmemelisiniz. ++
Bir diğer konu ise poza ekleme yapmak... arkadaşlar net bir şekilde söylüyorum mükemmel bir planınız yoksa bu sizin sonunuz olabilir, tecrübe ile sabit. İşleme girmeden kurduğunuz setup'a saygılı olmalısınız ++
İşleme girmeden önce rahat bir kafa ile objektif bir şekilde düşünüp setup kuruyorsunuz fakat işlemdeyken düşünce yapınız bu kadar temiz olmuyor, para kaybettiğiniz için psikolojik kararlar vermeye başlıyorsunuz bu yüzden de uçuruma doğru gidiyorsunuz, setupa sadık kalın... ++
Pozisyona ekleme yaptığınız zaman liq bölgeniz de entry bölgenize yaklaşır bunu unutmayın, son raddede bütün paranızı pozisyona gömmüş olarak bulacaksınız kendinizi ve eğer şansınız yaver gitmez ise sermayeniz tamamen gidecek. İşleme girmeden bir ekleme planınız yoksa eklemeyin.+
Unutmayın en iyi traderların özellikleri, disiplini elden bırakmamaları, kendilerine güvenmeleri ve fırsatları değerlendirebilmedir.
Trade hayatındaki en büyük korkular ise, para kaybetme, fırsatları kaçırma (FOMO) ve hata yapmaktır. ++
Trade hayatındaki en büyük korkular ise, para kaybetme, fırsatları kaçırma (FOMO) ve hata yapmaktır. ++
Zarar etmek bu işin doğasında var arkadaşlar, ben hiç zarar etmedim, hiç stop olmadım, hiç ekside gün kapatmadım diyenleri acilen unflamanızı öneririm... bunu kabullenin ve korkmayın inanın bu sizi bir adım ileriye taşır çünkü korku ile trade atmak sizi yanlışa sürükleyecektir.++
Burada bir sihirbazlık söz konusu değil önemli olan piyasanın sunduğu verileri herhangi bir korku duymadan okuyabilmek. Korku hata yapmanıza sebep olur. Bu şekilde istikrarlı olmak mümkün değil ve bu sorunu size zihniniz yaratıyor, bunun üstesinden gelebilirsiniz.++
En tehlikeli durum ise kişinin herhangi bir trading sistemi olmaması,psikoloji kontrolü üzerindeki eksikliği. sisteminiz olsa dahi winner olmak için şu özellikleri taşımanız gerekir,riski önceden belirleyin, zarar kesmede tereddüt etmeyin, rastgele kâr almayın sisteminiz olsun++
Bazen parçalı take profit yapmanız gerektiğini kavrayın, stopu entrye taşımak da ciddi öneme sahip başka bir konudur. Pozisyondan kâr aldıktan sonra stopunuzu entry seviyesine çekerseniz, zarar etmeniz imkansız hale gelir ve psikolojik olarak rahat bir süreç geçirirsiniz.
Açık fikirli olmasınız, pozisyondasınız diye long biaslı olmamalısınız kendinize key leveller belirleyin buranın üstüne atarsa bull ya da buranın altına düşerse bear şeklinde.. bu durumda piyasaya objektif bakıp gerekirse erken stop gerekirse maks kâr durumuna ulaşabilirsiniz. ++
Sınırsız fırsatların olduğu bir piyasadayız, disiplinli olun ve acele etmeyin kaygılanacak bir durum yok. Bir fırsatı kaçırmış olabilirsiniz diğerinin geleceğinden şüpheniz olmasın sadece o fırsat ayağınıza geldiğinde hazırlıklı olun bunun için de plan şart! ++
Unutmayın bunlar çözebileceğiniz sorunlar ve anahtar zihninizde. Riskinizi bilin, piyasadan korkmayın, disiplinli olun ve profesyonel gibi davranın. Bunların akabinde başarı er yada geç gelecektir. ++
Eğer bu oyunu kazanmaya niyetliyseniz, kendinize ve karar verme yeteneğinize güvenmelisiniz. - Bir Borsa Spekülatörünün Anıları
Örnek olması açısından benim için çok değerli olan ve ciddi manada bu işi hakkıyla yapan abimin hikayesini paylaşabilirim kendisinin eline sağlık. rol model alınabilecek birisidir kendisi,
@EfefTheSurfer teşekkürler abi.
@EfefTheSurfer teşekkürler abi.
Konuyla alakalı bir diğer floodu da yine çok değerli olan
@ragnarthesurfer
abim paylaşmış, ellerine sağlık abi okumanızı şiddetle tavsiye ederim.
@ragnarthesurfer
abim paylaşmış, ellerine sağlık abi okumanızı şiddetle tavsiye ederim.
Son olarak ise bu görüşlerin çoğunu bize aşılayan, çıkmaza düştüğümde beni oradan çıkaran ve yardımcı olan saygı değer abim&hocam
@EfloudTheSurfer 'a teşekkür ederim.
long live the king!
@EfloudTheSurfer 'a teşekkür ederim.
long live the king!
Okuduğunuz için çok teşekkür ederim, umarım faydalı olmuştur. Flood tamamen okuduklarım,öğrendiklerim ve tecrübelerimden oluştu. sürç-i lisan ettikse affola!
Loading suggestions...