Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman Mekke’ye gitti ve Kâbe’nin içine girip geleneksel olarak güzel kokulu esanslar sürülen bezlerle Kabe’nin iç duvarlarını sildi. Fotoğraflar Kabe’nin içine ait en net fotoğraflardan+
Kabe Kapısı rutin olarak yılda iki defa açılıyor. Bunlardan biri de her sene Muharrem ayında gerçekleşiyor.
Kabe Kapısı’nın anahtarı ise İslam öncesinden başlayıp, Hz.Muhammed’in deﷺ onayıyla günümüze kadar devam eden bir uygulama olarak Beni Şeybi Ailesi’nde bulunuyor. Kapıyı onlar açıp kapatıyor.
Kabe'nin kapısının anahtar sahibi, Hz.Muhammedﷺ Mekke fethinden sonra, Allah’ın emriyle amahtarı zaten elinde bulundurmakta olan Osman bin Talha el-Şeybi’ye geri verdi. Bu büyük şeref halen ve kıyamet gününe kadar Osman bin Talha’nın torunlarına ait. Nesilden nesile geçiyor.
Kabe'nin anahtarını elinde bulunduran bu ailenin Mekke’de bulunan ve çeşitli İslam dönemlerine ait anahtar koleksiyonlarıyla müthiş bir müze gibi olan evlerine misafir olmuştum.
Anahtar şu an Beni Şeybi ailesinin büyüğü Şeyh Salih el Shai’de bulunuyor. Kabe kapını o açıp kapıyor.