且吾所以知天之愛民之厚者有矣,曰以磨為日月星辰,以昭道之;制為四時春秋冬夏,以紀綱之;雷降雪霜雨露,以長遂五穀麻絲,使民得而財利之;列為山川谿谷,播賦百事,以臨司民之善否;為王公侯伯,使之賞賢而罰暴;賊金木鳥獸,從事乎五穀麻絲,以為民衣食之財。自古及今,未嘗不有此也。
— Tanrı'nın iradesi, 27.bölüm, Paragraf 6, M.Ö. 5.y.y.
James Legge. Misyoner, sinolog ve Oxford profesörüydü.
Legge, eski Çinlilerin Tanrısı Shang Di'nin Musevi Kutsal Kitabı'ndaki Tanrı ile özdeş olduğuna ikna olmuştur. Bu sonuca destek olarak şöyle yazmıştır:
" Çinliler gerçek Tanrı'yı biliyorlar mı? . . Hiç tereddüt etmeden
Legge, eski Çinlilerin Tanrısı Shang Di'nin Musevi Kutsal Kitabı'ndaki Tanrı ile özdeş olduğuna ikna olmuştur. Bu sonuca destek olarak şöyle yazmıştır:
" Çinliler gerçek Tanrı'yı biliyorlar mı? . . Hiç tereddüt etmeden
olumlu yanıt veriyorum. Çin edebiyatı ve tarihi tarafından sağlanan kanıtlar bana o kadar güçlü görünüyor ki, bunları inceleyen herhangi birinin nasıl aksi bir sonuca varabileceğini anlamakta zorlanıyorum."
Legge bu sonuca, Çin klasiklerinde Shang Di'ye atıfta bulunulan her yerde
Legge bu sonuca, Çin klasiklerinde Shang Di'ye atıfta bulunulan her yerde
Tanrı'nın yerini alarak ulaşmıştır. Legge, Tevrat'taki Tanrı hakkında bilinenler göz önüne alındığında, bu bağlamlarda Tanrı kullanımının tamamen uygun olduğunu bulmuştur.
"Çinliler O'nu Yaratıcı, Koruyucu ve Evrenin Yöneticisi olarak bilirler" sonucuna varır.3
"Çinliler O'nu Yaratıcı, Koruyucu ve Evrenin Yöneticisi olarak bilirler" sonucuna varır.3
Çin'in iyi kayıtlar tutmasından dolayı eski inançlarını restore edebiliyoruz. Ama 5000 sene öncesi bizim için hâlâ karanlık kalacaktır.
youtube.com
youtube.com
Piktografik Çin alfabesi Hz.Adem'in (as) yaradılış kıssası, Hz.Nuh (as) tufan kıssasından işaretler barındırıyor.
İzleyin:
youtube.com
İzleyin:
youtube.com
Loading suggestions...