قَالُوا سَمِعْنَا فَتًى يَذْكُرُهُمْ يُقَالُ لَهُٓ اِبْرٰه۪يمُۜ
(İçlerinden birileri) “Kendisine İbrahim denilen bir gencin bunları diline doladığını işittik (herhalde onun işidir)” demişlerdi.
(İçlerinden birileri) “Kendisine İbrahim denilen bir gencin bunları diline doladığını işittik (herhalde onun işidir)” demişlerdi.
İbrahim isminin etimolojisi İbranice leksikonlarda cumhurun babası olarak veriliyor. (Ab-Raham)
Ancak ayet bana öyle geliyor ki bir lakabdan bahsediyor.
Ona daha feta فَتًى iken yani küçük yaştan beri İbrahim (as) deniyor. Ama neden?
Ancak ayet bana öyle geliyor ki bir lakabdan bahsediyor.
Ona daha feta فَتًى iken yani küçük yaştan beri İbrahim (as) deniyor. Ama neden?
Öyle görünüyor ki, kavmi onu (gençliğinden beri) İbrahim diye çağırıyordu.
Onu bu isimle çağırmalarının nedeni, onun davranışlarıyla (yaptıklarıyla) ilgili olmalıdır ve o gencin (as) ne yaptığı bize Kur'an-ı Kerîm'de bildirilmektedir:
Onu bu isimle çağırmalarının nedeni, onun davranışlarıyla (yaptıklarıyla) ilgili olmalıdır ve o gencin (as) ne yaptığı bize Kur'an-ı Kerîm'de bildirilmektedir:
وَاِذْ قَالَ اِبْرٰه۪يمُ لِاَب۪يهِ وَقَوْمِه۪ٓ اِنَّن۪ي بَرَٓاءٌ مِمَّا تَعْبُدُونَۙ
Hani İbrahim babasına ve kendi kavmine demişti ki: "Şüphesiz ben, sizin taptıklarınızdan UZAĞIM (BERİYİM) ."
Hani İbrahim babasına ve kendi kavmine demişti ki: "Şüphesiz ben, sizin taptıklarınızdan UZAĞIM (BERİYİM) ."
Şimdi sanırım halkının onu neden İBRAHİM (İ-BRAH-İM) adıyla çağırdığını biliyoruz. Çünkü Hz. İbrahim'in as kavminin dinine (putlara tapma) karşı eylemleri veya tutumu olumsuz veya düşmancaydı. Hz. İbrahim'in as putlara karşı tutumu veya görüşü (Benim sizinle hiçbir ilgim yok -
Ben sizin inanç Birliği yapan toplumunuzun bir parçası değilim.
Ben bunun dışındayım, putları reddediyorum, yalancı tanrıları reddediyorum..) gibidir.
Kur'an-ı Kerîm ayetleri, İbrahim isminin etimolojisine veya kökenine Beri olma ile ilgili kelimeleri kullanarak işaret ve
Ben bunun dışındayım, putları reddediyorum, yalancı tanrıları reddediyorum..) gibidir.
Kur'an-ı Kerîm ayetleri, İbrahim isminin etimolojisine veya kökenine Beri olma ile ilgili kelimeleri kullanarak işaret ve
ima ediyor gibidir adeta. (En doğrusunu Allah bilir)
Bunları araştırırken Bēru kelimesinin Akkadlarda 10 millik uzaklığı ifade etmek için kullanıldığını keşfettim.
Ben sizden beri yim yani çok uzağım! Gibi
#v=onepage&q=Beru%20measure%20time%20distance&f=false" target="_blank" rel="noopener" onclick="event.stopPropagation()">books.google.com.tr
Ben sizden beri yim yani çok uzağım! Gibi
#v=onepage&q=Beru%20measure%20time%20distance&f=false" target="_blank" rel="noopener" onclick="event.stopPropagation()">books.google.com.tr
Peki Tevrat İbrahim isminin etimolojisi için ne diyordu?
Hz.İbrahim'in as kavmi ile arasını açtığı Beraati yani uzaklığı konusunda Tevrat tamamen habersiz gibi değil, yani bazı ipuçları var.
Çünkü Yaradılış 17'de kullanılan Antlaşmam yani İbranice ḇə·rî·ṯî/בְרִיתִ֖י
beri olmakla aynı kökten geliyor.
biblehub.com
Çünkü Yaradılış 17'de kullanılan Antlaşmam yani İbranice ḇə·rî·ṯî/בְרִיתִ֖י
beri olmakla aynı kökten geliyor.
biblehub.com
Çok ilginç değil mi? Çünkü Tevrat yazarları bir beri olma durumunu biliyor ama bağlamı oturtamadığı için bunu ahidle bağdaştırmış.
Yani düşüncemiz doğruysa Kuran-ı Kerim bunu düzeltiyor ve aslına iade ediyor demektir bu!
İnanılmaz!
Yani düşüncemiz doğruysa Kuran-ı Kerim bunu düzeltiyor ve aslına iade ediyor demektir bu!
İnanılmaz!
Evet tevafuklu Kuran-ı Kerim hattında da
'İbrahim' ve
'Şirk koştuklarından beri' ifadesi alt alta gelmiş.
'İbrahim' ve
'Şirk koştuklarından beri' ifadesi alt alta gelmiş.
Loading suggestions...