Haşhaş ve afyon yüzünden topraklarında yiyecek tahıl, sebze yetiştiremeyip ölen on milyonlarca Hintlinin hiç değeri yoktu! ''Kızılderililerden nefret ediyorum, onlar canavarca bir dine sahip canavar bir halk'' diyordu Churchill.
Ancak mutlak kıtlık olmadığını, yine de alt kıtada her yıl su eksikliği nedeniyle binlerce kişinin öldüğünü gösteriyor.Kalitesiz gıdalar, yetersiz gıda dağıtım sistemi ve yeterli / sağlıklı beslenme eksikliği. Hindistan'ın bitmeyen, hayatın olağan akışı haline gelen çilesiydi bu.
Bunlar, sömürge düzeninin Hindistan'ın nüfusunu azaltmak için acımasız bir yağma ve anons edilmemiş bir politika benimseyerek İmparatorluklarını güçlendirmeyi amaçlayan planlı kurgusuyla meydana geldi. Amaç Hindistan'ı kontrol etme maliyetini azalmaktı.
Örneğin, İngiliz Doğu Hindistan Şirketi'nin (Elizabeth I'in tüzüğüne göre HEIC, Onurlu Doğu Hindistan Şirketi) ilk kez 1757'de gelip çöreklendiği alt kıtanın doğu kesiminde bulunan Bengal örneğini ele alalım:
Bu toprakları oluşturan Bengal, Bangladeş, Bihar ve Odisha 1765'te Hindistan'ın dünya GSYİH'sının %25'ini temsil ediyor ve Çin'den sonra ikinci sırada geliyordu. İngiltere ise sadece %2'lik bir değere sahipti. Bengal, Hindistan eyaletlerinin o dönem en zenginiydi.
1768'de Kraliyet Cemiyeti Üyesi yapılan ve İngiliz İmparatorluğu'nun şer merkezi Whitehall'ın yanında, Kabine Savaş Odası'nın yakınında heykeli bulunan Clive, İngiliz Parlamentosu tarafından suçlandığında savunmasında ibretlik sözler söyler:
"Plassey Zaferi'nin bana sağladığı durumu bir düşünün. Büyük bir Prens benim zevkime bağlı hale geldi; gösterişli bir şehir benim merhametime kaldı; en zengin bankacılar beni gülümsetmek için çok farklı tekliflerde bulunuyorlardı;
Ancak, Clive tek sömürge yöneticisi değildi. Gelen valilerin hepsi yağma ve bunun sonucunda nüfus azalmasını planlıyordu.
Loading suggestions...