Hasan Mert Kaya
Hasan Mert Kaya

@kayamerthasan_

18 Tweets 390 reads Jun 04, 2023
Sirkeci’den Eminönü’ne
Lezzet Durak Noktalarım:
Haftasonunda keyifli bir yürüyüş ve lezzet molaları için sevdiğim bazı mekanları paylaşıyorum.
İlk durak, kuruluşu 1777 yılına dayanan Ali Muhiddin Hacı Bekir. Çifte kavrulmuş, kaymaklı ve güllü lokum ile akide şekeri favorim.++
Sirkeci yönünden Mısır Çarşısı’na girince solda Galeri Set. Birbirinden güzel ve göz alıcı kahve fincanlarının İstanbul’da açık ara en güzel mekanı. Her biri koleksiyonluk fincanlar, şekerlikler ve lokumluklar burada sizi bekliyor.
Mısır Çarşısı Tahtakale çıkışında hemen sağda küçücük bir manav göreceksiniz. Uzun yıllardır orada. Fiyatları yüksektir ama meyvaları müthiş göz alıcıdır. Tadımlık alıp yenebilir.
Ve tabi rotamızın olmazsa olmazı kahve. Çarşıdan çıkar çıkmaz hemen karşınızda Kurukahveci Mehmet Efendi’yi göreceksiniz. Buranın solunda 15-20mt ileride benim sürekli kahvemi aldığım Kurukahveci İhsan Efendi’yi göreceksiniz. Bulunduğu hanın adı da Kurukahveci Han.
İhsan Efendi kahveyi odun ateşinde kavurur. İçimi okkalı, kahvenin aroması yüksektir. Tavsiye edeceğim bir diğer kahveci ise Mehmet Efendi’yi solunuza alınca 20mt kadar ileride ve yine aynı kolda Nuri Toplar. Her ikisini de deneyin, beğendiğinizden devam edersiniz.
Kurukahveci Mehmet Efendi ile Nuri Toplar arasında çay molası verebileceğiniz enfes bir mekan var: Beta Han. Yenilenen hali ve aydınlık avlusu ile çok hoş bir mekan. İçerideki kafeler de güzel çaylar da içebilirsiniz.
Ben çayımı Beta Han’ın girişindeki Beta Çay’dan alıyorum. Hem kaçak çay çeşitleri hem de dünyanın farklı çaylarını bulabileceğiniz, tiryaki dostu bir mekan. Mutlaka uğrayın derim.
Buranın az ilerisinde sağda Lezzet-i Şark’ta közde pişirilen künefe de çok güzeldir. Şerbetini iyi veriyorlar, tam tadında ve çıtır. Buranın da ilerisinde solda Asi Künefe ve karşısında yeni açılan bir künefeci daha var. Onlar da güzel fakat ilki mangalda piştiği için favorim.
Asi Künefe’den sola dönünce az ileride solda Balkapanı Han’ı göreceksiniz. Han geniş ve eski görünümlü bir avluya açılıyor. Girince tam karşınızda şahane Develi Cıvıklısı yiyebileceğiniz, temiz ve hesaplı Taş Fırın Pidecisi sizi bekliyor:) Çıkışta hanın çay ocağının çayı da iyi.
Gelelim Rüstem Paşa Camii’ne. Muhtemelen İstanbul’un ilk dükkan üstü camii burası. Altındaki en eski dükkanlardan birisi de bu küçük bıçakçı. Şahane Bursa bıçakların adresi:) Tabela nasıl?:) “Bıçak Makas Bilenir Satılır”. Kısa, net:)
Tabi Rüstem Paşa Camii’ne gelmişken bir zahmet üst kata çıkıp mescidin muhteşem çinilerini görüp, gözlere de ziyafet çekmeyi unutmayalım.
Buranın hemen altında, hafif sağa doğru bir avlu vardır. Bazen karabiber çekilir orada değirmende ve mis gibi kokar. Kendir bezler, ipler, çuvallar ayrı bir tat katar avluya. Tabi avlunun en bana mekanı ise şahane köftesi ile Köfteci Yaşar. 1,5 köfte, piyaz, ayran benim menüm:)
Avludan sonra tekrar geri dönüp, camiyi sağımıza alıp bıçakçı abimizin tam karşısındaki sokağa giriyoruz ve az ileride sağda bir başka köfteci olan Özkan Köfte’ye geliyoruz. Burası da benim uğrak mekanım. Köftesi çok güzel olduğu gibi piyazının helmeli oluşu ayrı güzel.
Karşı sağında ise Tarihi Kardeşler Börek & Pidecisi var. Öğleden sonra malzeme biter. 12-13.30 arası yakalayın.
Bu sokağın geriye doğru bir arkası Çamaşırcılar Sokak. Küçüklüğümün bir bölümü bu sokakta toptan kuruyemişçide geçti. Baharat ve kışın şahane Kastamonu sahlebini buraki Güven Baharat’tan alırım.
Yaz geliyor. Özkan Köftecisi’nin olduğu sokakta bazı bahçe malzemelerini uygun fiyattan alabilirsiniz:)
Unutmadan, Rüstem Paşa Cami’nin caddeye / şadırvana açılan yan sokağında mısır ununda hamsi tava da çok güzel gider. Tavsiye ederim. Sanırım yapan ustanın da elinde lezzet var, besmeleyle yapıyor olmalı:)
Sirkeci - Tahtakale kısa rotamın önemli durakları işte böyle. Dönüşte peynircilerin orada Veli abeye uğrayıp şahane Derik zeytini (ben bugün aldım), Diyarbakır örgü peynir, Van otlu peynir, tereyağ ve Mazıdağı’ndan gelen %100 köy yumurtası (bi karton aldım yok böyle lezzetli yumurta) alabilirsiniz. Veli abenin tüm ürünleri tertemiz ve hep tazedir.
V’esselam😊🌿

Loading suggestions...