Bux Butler
Bux Butler

@Bux_Butler

16 Tweets 1 reads Jun 27, 2023
Pod jednym z moich ostatnich komentarzy na TT kilka osób nazwało mnie "naganiaczem" 😅 co zainspirowało mnie do napisania tego spontanicznego wątku, ale przy okazji chciałbym też poruszyć problem fake newsów, których to ostatnio jest naprawdę sporo w sieci. Zapraszam 🙂
1/
Schemat jest prosty. Powstaje fake news, a następnie jest po prostu podawany dalej. I już. Proste?
Jak zatem powstaje taki fake news? Zwykle poprzez:
- zabawę w "głuchy telefon"
- celową manipulację
- niewinny żarcik
2/
Na czym polega zabawa w głuchy telefon? Często zanim informacja dotrze do Ciebie jest podawana, przekształcana, filtrowana i na różne sposoby modyfikowana przez ogniwa pośrednie. Dlatego tak ważne jest dotarcie do samego źródła newsa i zapoznanie się z pełną informacją.
3/
Weźmy np. ostatnie rewelacje o tym, że Binance został zbanowany w Nigerii 🇳🇬, bo takie coś mogliśmy ostatnio przeczytać.
To prawda. Regulatorzy uznali, że działalność Binance jest tam nielegalna. Tylko że... nie o ten Binance chodzi.
4/
Chodzi o "Binance Nigeria Limited", który, zgodnie z oświadczeniem Binance Ltd. nie jest z nimi powiązany.
Więcej tutaj: mariblock.com
Oficjalne stanowisko Binance na screenshotach. Oczywiście tego typu przeinaczeń i powtarzania niepełnych informacji jest mnóstwo.
5/
Ale fake newsy powstają też celowo. Przykład? Ostatnio rozeszła się informacja o tym, że SEC chciałby zamrozić środki Binance US, pod co przygotowali odpowiednie pismo sądowe - co akurat jest prawdą i zostało potwierdzone.
6/
Ta informacja jednak posłużyła do próby rozsiania fake newsa, zgodnie z którym sąd już przychylił się do wniosku o zamrożenie tych aktywów. Na szczęście w tym przypadku manipulacja się nie udała, ale powtarzana dalej mogłaby wywołać bank run na Binance US i nie tylko.
7/
Takich celowych manipulacji było ostatnio całe mnóstwo.
- CZ ścigany listem gończym
- Justin Sun zatrzymany w Hong Kongu
- Rząd USA zrzucający #BTC
- Wyprzedaż aktywów MtGox
- Kosmici w balonach nad Ameryką
- i wiele innych, które były i wciąż będą...
8/
Pewne newsy są też rozsiewane w postaci żartów. Jak ostatni zrzut altcoinów za 2 miliardy $$ przez nieznany fundusz albo to, że SEC pozywa Bitcoina. W niektóre rzeczy uwierzyć łatwiej, w inne trudniej.
9/
Twitter wprowadził pewne zabezpieczenia przeciwko fake newsom, ale one nie działają tak szybko jakbyś chciał na rynku krypto. Mimo wszystko jest to bardzo fajna funkcja, która pozwala oznaczać nieprawdziwe informacje.
10/
Te oznaczenia zwykle pojawiają się wyłącznie przy tweetach źródłowych, co stanowi kolejny powód dlaczego warto szukać źródeł - choćby po to, żeby zobaczyć czy ktoś już nie dodał tam notki.
11/
I tutaj mój skromny apel do influencerów. Każdemu może się zdarzyć podawanie dalej fake newsów. Niektóre trudno zweryfikować, a czasami mamy zaćmienie w głowie, ale jeżeli już wiemy, że to fake to może skasujmy to z naszej tablicy i nie wprowadzajmy ludzi dalej w błąd? 🤷‍♂️
12/
Serio. Czy te kliki i zaangażowanie wokół fake newsa są ważniejsze niż dobro społeczności i jakość naszego kontentu?
13/
Aaa. Na koniec jeszcze wpis, po którym okazało się, że jestem naganiaczem 🙂 w pewnym sensie trochę sam przyczyniłem się do szerzenia fake newsów i oczywiście rozumiem, że nie każdy mnie zna i rozumie moje trudne poczucie humoru, ale... nie, nie sprzedaję wskaźników 😅
14/
Błędnie założyłem, że użycie takich sformułowań jak: "Bux Butler indykejtor",
"skuteczność jest w miarę ok",
"czasami daje sygnały po fakcie"
może naprowadzić ludzi na to, że jest to zwykły żart 😅 Pozdrawiam jednak osoby, które to zrozumiały! ♥️
15/
A na koniec, skoro jesteśmy już przy tym temacie, to w ramach recyklingu moich starych wątków, zapraszam do zapoznania się z moim dość krytycznym wpisem o wskaźnikach premium oraz o tym jak powstał "Bux Butler indykejtor".
Pozdrawiam! 🙂
16/

Loading suggestions...