Sabahattin İsmail
Sabahattin İsmail

@sabahatinismail

11 Tweets 8 reads Aug 28, 2024
AA KKTC muhabiri, değerli dostum Mehmet Kemal Firik
Atlılar,Muratağa,Sandallar köyü toplu katliamında topluca katledilen çocukların okul fotoğrafında yer alan ancak katliamdan kurtulan tek çocuk olan Şafak Nihat'ı,50 yıl sonra bulup konuştu+
*
Son sırada sağdan ikinci Şafak Nihat
Şafak Nihat,o günleri şöyle anlattı.
" Eski Rum Bakan Markulli'nin geç ve zor da olsa fotoğrafı paylaşarak katliamı kabul etmesi her şeye rağmen ileriye yönelik olumlu bir adımdır. Katliamdan saklanarak kurtuldum ve toplu mezarların bulunmasında Türk askerine yardımcı oldum++
Rum hükümeti katliam sorumlularını cezalandırmak istemedi.
O fotoğrafın çekildiği okul karma bir okuldu. Her sınıftan öğrenciler vardı. Bizim Muratağa köyü ile Sandallar'dan çocuklar beraber okuyorduk. O çocuklar yok edildi. Şimdi o okul boş. Uzun süre köyümüzde kimse yaşamak++
istemedi. Markulli'nin paylaştığı fotoğrafta benim dışımdaki herkes EOKA çeteleri tarafından öldürülerek toplu mezara konuldu
Okul arkadaşlarım o fotoğrafın çekilmesinden 2 ay sonra öldürüldü. Katliamın üzerinden 50 yıl geçti. Şimdi 'biz yaptık' diyebiliyorlar. Demek ki katliam++
sorumlularını bilerek isteyerek cezalandırmadılar. Madem 'Kıbrıs Cumhuriyeti' var katliamı yapanlar cezalandırılmalıydı. Madem o katliamları devlet yapmadı o zaman sorumlular bulunup cezalandırılmalıydı. Muratağa'da resmen bir soykırım olmuştur. EOKA'cılar Kıbrıs Türküne karşı+
soykırım gerçekleştirmişlerdir."
Murtağa Katliamı'nda öldürülen Kıbrıs Türkü öğrencilerin aynı fotoğrafı, 14 Ağustos'ta katliamın 50. yıl dönümünde Yunan yazar Nikos Sarantakos tarafından da paylaşılmıştı. Yazar, paylaşımında, EOKA-B'nin katliamından sadece o fotoğraftaki bir+
çocuğun (Şafak Nihat) sağ kurtulduğunu hatırlatmıştı
Sarantakos'un paylaşımı üzerine Yunanistan ve Kıbrıs Rum devletinden birçok kişi ünlü yazara tepki gösterdi.
Muratağa-Sandallar ve Atlılar Katliamı
Rum askeri, polisi ve terör örgütü EOKA tarafından Muratağa-Sandallar ve+
Atlılar köylerinde 14 Ağustos 1974'te tamamı kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan 126 Kıbrıslı Türk öldürülerek toplu mezarlara konuldu.
Atlılar köyündeki toplu mezar 20 Ağustos 1974'te, Muratağa-Sandallar'daki toplu mezar ise bir çobanın toprağın üzerindeki eli fark etmesiyle+
2 Eylül 1974'te ortaya çıkarıldı
Muratağa,Sandallar,Atlılar Katliamı ile 81 Türkün katledildiği TAŞKENT katliamı, 14-16 Ağustos 1974'de gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'nın 2.aşamasının sebeplerinden biriydi
O harekat olmasaydı,esir alınan binlerce Türk de katledilecekti+
1.fotoğraftaki şehitler içinde en altta ismi olan Selden Ali Faik,katledildiğinde daha 16 günlüktü
Andonis Andagdiyonitis adlı bir Rum belgeselci-gazeteci, yıllar önce bu katliamın belgeselini yaptığı için ölümle tehdit edilmiş ve++
Öldürülmek korkusu içinde yaşamaktan bıkarak KKTC'ye sığınmış uzun yıllar korumamız altında yaşamıştı
İlk kez bir Rumun yaptığı ve Rum tarafında yasaklanan KAN SESİ adlı belgeseli ne yazık ki Dünya medyasında yayınlatıp yayamadık
Linkten izleyebilirsiniz
youtu.be

Loading suggestions...